אם ניקח בחשבון שציפורניים הן השתקפות של מערכות רבות בגוף, נוכל להבחין לעיתים בתופעות מסויימות. ד"ר קרבלניק מסבירה אודות שינויים במבנה הציפורן ומשמעותם. לא כל שינוי בציפורן חייב להצביע על מחלה, אך ניתן להיעזר בסימנים שהגוף נותן לנו.
לציפורניים משקל רב באסתטיקה של הגוף, כל כך יפה לראות ידיים עם ציפורניים בריאות, שקופות וחזקות. עם זאת, דברים רבים כל כך יכולים לגרום לציפורניים להיות פגיעות, לשנות את צבען, להיסדק ולהישבר. לא נפרט כאן על מחלות עור שעושות נזק ישיר לציפורניים כגון מחלות גנטיות, פטריות, פסוריאזיס (ספחת) ועוד, נתרכז בסימנים של מצבים אחרים שלפיהם ניתן להסיק מידע משמעותי על מצבנו הבריאותי.
אם ניקח בחשבון שציפורניים הן השתקפות של מערכות רבות בגוף, נוכל להבחין לעיתים בתופעות הבאות:
- פסים לאורך הציפורניים יכולים להופיע כאשר אספקת הדם לציפורן אינה סדירה. הפסים העמוקים יכולים להצביע על עבודה ממושכת עם הידיים למשל עבודות מטבח, עבודה עם מכשור כבד אך גם יכול להצביע על התפתחות דלקת פרקים.
- פסים לרוחב הציפורניים יכולים להצביע על אקזמה והרגלים של גירוד מתמשך של הציפורניים.
- התרוממות של הציפורן יכולה להצביע על חוסר ברזל, פגיעה במערכת אנדוקרינית (חילוף חומרים), למשל בלוטת התריס, כמו כן ההרגל לגירוד מתמשך של הציפורניים.
- פסים לבנים בתוך הציפורניים יכולים להצביע על תקופת מתח או אי ספיקת כליות
- כתמים צהובים בתוך הציפורניים יכולים להיווצר כתגובה לתרופות מסוימות, לרב ממשפחת הטטרה-ציקלינים.
- כתמים שחורים בתוך הציפורניים יכולים להיות כתוצאה משטפי דם או נקודת חן מתחת לציפורניים. שטפי דם קטנים בבסיס הציפורן יכולים להצביע על מחלות הקשורות בקולגן (רקמה חיבורית)
- שינוי צורת הציפורן יכולים להצביע על אנמיה, חוסר ברזל בדם או כתוצאה מדלקת ריאות או אי ספיקת ריאות. לעתים הציפורן יכולה להזכיר צורה של כפית.
- התפצלות / שבירת ציפורניים נפוצה כאשר יש פעילות יתר או תת פעילות בלוטת המגן
- אי גדילה של ציפורניים ציפורניים בריאות זקוקות לסידן, מגנזיום, צורן, אבץ וברזל.
סיכום להזכיר שלא כל שינוי בציפורן חייב להצביע על מחלה, אך ניתן להיעזר בסימנים שהגוף נותן לנו.